Vasi vívóparadicsom

Junior Férfi Párbajtőr Válogató
2008-06-24
Szolnok – Kadét Párbajtőrverseny
2008-08-27

Szombathely (gz) – Részvételi csúcsot hozott a 17. alkalommal megrendezett nemzetközi vívótábor. A három fegyvernemben ezúttal 400 amatőr és profi versenyző mérte össze tudását.

Augusztus 1-10. között 17. alkalommal rendeznek a vasi megyeszékhelyen vívótábort, ahol mindhárom fegyvernem – tőr, párbajtőr, kard – képviselteti magát. Részvételi csúcs született: a 26 országból több mint 400-an léptek pástra az NLG és a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület torna-, illetve a Haladás VSE munkacsarnokában felállított száz páston. Örvendetes, hogy mindhárom vasi klub – Szombathely, Sárvár, Körmend – is képviselteti magát.

– Szombathelyen az éveken át szunnyadó vívóélet után nagy erőfeszítéseket tettek annak újraindítására, sikeresen. Világviszonylatban is egyedülálló ez a kezdeményezés, amely zsinórban immár a 17. Itt tíz napon át korra és nemre való tekintet nélkül mindhárom fegyvernem képviselői igazi otthonra lelnek – mondta a táborvezetői tisztet betöltő Szabó András. – Nagy a népszerűsége, jó a híre, így nem csoda, hogy évről évre többen jönnek. Kuriózum, hogy ezúttal első ízben érkeztek versenyzők Venezuelából és Izlandról. Az, hogy itt vannak a kontinens legjobbjai, az olaszok és a franciák, külön elismerés. Úgy érzem, hogy ez a létszám már a fogadóképesség felső határa. A magyar vívók többségének, ha külföldi versenyzővel kerül szembe, már tele a gatyája. Itt kellőképpen edződhetnek, és rutint is szerezhetnek. Elsősorban a 15-18 év közötti korosztály számára kedvezőek a lehetőségek, de mindenki profitál belőle. A nemzetközi kapcsolatok építésének is jól jön. Arról nem is beszélve, hogy a fiatalabbak számára a pást az életre való nevelés. A verseny közben magukra vannak utalva, egyedül kell tervezniük, cselekedniük. Aztán a jó vagy rossz döntés után sem áll meg az élet, jön a következő asszó, amire ismét fel kell készülni. Több külföldi család még a szabadságát is erre a táborra időzíti.

Megjelenés dátuma: 2008. augusztus 08. 04:29.00
Szerző: Gergácz Zoltán

Forrás: www.vasnepe.hu