Olimpici-bronzok – Büki páston négy korosztály párbajtőrözői

Ciuzmazia Gergő és edzője Varga Péter
Olimpici GP.4. – Bükfürdő Kupa
2019-03-01
Veterán válogató
2019-03-11
Három napig vívónagyüzem volt a büki sportcsarnokban Fotó: Szendi Péter

Három napig vívónagyüzem volt a büki sportcsarnokban Fotó: Szendi Péter

A rendező Szombathelyi Vívóakadémia sem maradt érem nélkül a párbajtőröző utánpótlás Olimpici Grand Prix-sorozatának háromnapos büki versenyén, Bognár Barna és Csizmazia Gergő is bronzérmet szerzett.
Ahogy a korábbi években, ezúttal is jól sikerült a 14 éven aluli párbajtőrözők GP-sorozatának büki versenye. Az elmúlt hétvégén megrendezett Bükfürdő Kupára egy icipicivel kevesebben jöttek el, mint a tavalyira – de így is 653 nevezést regisztráltak. Jóval kevesebb külföldi vívó érkezett, magyarok viszont többen indultak, mint az előző évben. A komoly létszámot ezúttal is gördülékenyen mozgatta, versenyeztette a rendező Szombathelyi Vívóakadémia. Amely természetesen versenyzőkkel is képviseltette magát – 14 vívópalántával, összesen 24 nevezéssel. Németh Cintia és Bognár Barna mindhárom napon pástra léptek.
Három napig vívónagyüzem volt a büki sportcsarnokban Fotó: Szendi Péter

Három napig vívónagyüzem volt a büki sportcsarnokban
Fotó: Szendi Péter

Mindkét nem négy korosztályban versenyezhetett. A vasiak már az első, pénteki versenynapon dobogós helyezésnek örülhettek. A gyermek (2006–2007-ben születettek) fiú kategória 97 fős mezőnyében a Szombathelyi Vívóakadémia versenyzői közül Bognár Barna jutott legtovább. Igaly János tanítványa csoportjából négy győzelemmel és egy vereséggel zárt, így a 64 közé jutásért nem kellett vívnia. A 32 közé kerülésért a pécsi Kosztor-Nemest 10-6-ra verte, a 16 közé pedig a lengyel Walkowiak 10-8-as legyőzésével került. A nyolcaddöntőben 10-9-re nyert Pintér (Balaton) ellen. Barna a negyeddöntős akadályt is sikerrel vette, 10-8-ra múlta felül Tóth Leventét (Honvéd). A fináléba már nem sikerült bejutnia, a tatai Keresztestől 10-6-ra kikapott, de a bronzéremmel is nagyon kellemes meglepetést szolgáltatott.

Akárcsak a törpiciknél (11 éven aluliak) Csizmazia Gergő. A fiúk 56-an voltak, a csoportkört még 50 százalékos mérleggel, három győzelemmel, három vereséggel teljesítette Varga Péter tanítványa. Aztán meglódult, nagyon jól bírta a kiélezett mérkőzéseket. A táblán a 16 közé jutásért kellett először vívnia, Donkót (Honvéd) 10-9-re verte, a nyolcaddöntőben Tóth Koppányt (Vasas) 10-8-ra, a negyeddöntőben Deákot (Szent László) 10-9-re győzte le. Csak az elődöntőben nem felé billent a mérleg nyelve; Szántótól (MTK) 10-9-re kikapott – de nagyszerű teljesítményéért egy szépen csillogó bronzérem került a nyakába.

Forrás: Vas Népe