Iskolai vívás

Egyesületünk, mint felvállaltan utánpótlás nevelő klub már 8 évvel ezelőtt intenzív kapcsolatot alakított ki az egyik szombathelyi általános iskolával, amely közvetlenül saját épületében, helyet és módot adott a vívó sport megismertetésének tanulói körében.

Ezzel Szombathelyen mintegy elébe mentünk az MVSZ. által később hivatalosan országos méretben megindított iskolai vívás programnak.

A sikeres sportági utánpótlás nevelés egyik legfontosabb kérdése manapság az, hogy az egyes sportágak szinte versengve igyekeznek maguknak megnyerni a sportolni vágyó fiatalokat.

Ehhez ma már nem elég toborzó plakátokat kitenni az iskolákba, hanem aktívan kell megismertetni a gyerekekkel a vívás szépségeit. Ennek érdekében egyesületünk egyes általános iskolákban a helyszínen tart csoportos foglalkozásokat a testnevelés órák keretében. Edzőink rendszeresen tartanak olyan testnevelés órákat az iskolás tanulóknak, ahol előbb játékos formában megismertetik a vívás alapjait, majd az általunk biztosított felszereléssel a gyermekek fokozatosan eljuthatnak arra a szintre, hogy rendes vívóként beöltözve, találatjelző géppel vívhatnak egymással.

Mindez az adott iskola termében, rendes óra keretében történik, tehát a gyerekeknek nem kell utazniuk a sportolás érdekében, ami manapság a szülőknek nagy segítség.

A suli vívással mindenki nyer, hiszen a gyerekeknek változatosabbá válik a testnevelés órájuk ráadásul megismerhetnek egy új sportágat, ami ha megtetszik később akár versenyszerűen is űzhetnek. Az iskolák jelentősen bővíthetik képzési repertoárjukat, ami növeli az intézmény elismertségét mind a szülők, mind a fenntartó irányában.

Egyesületünk, és így közvetve maga a sportág is sokat profitál, hiszen így közvetlen kapcsolatba kerülünk tehetséges gyermekekkel, akik később egyesületi tagként eredményes versenyzőkké, akár olimpiai bajnokokká válhatnak.

De gondoljunk bele, az a gyermek sem veszik el teljesen, a vívás számára, aki nem válik így versenyzővé, hiszen a képzés eredményeként olyan felnőtt lesz belőle, aki legalábbis érti a vívás szabályait, így nézőként és értő szurkolóként izgulhat a jövő magyar vívóiért.

Jelenlegi partnereink a suli vívásban: